e-gépész online szaklap

A Grundfos 10 éve gyárt Magyarországon

2010. október 19. | támogatott cikk | |  0 |

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. 2000-ben kezdte meg a termelést Magyarországon, amikor a korábban Dániában folyó motorgyártást áthelyezte Tatabányára. Egy 1999-ben végzett megvalósíthatósági tanulmány alapján Magyarország bizonyult Dánia legjobb alternatívájának. A tatabányai hatóságokkal való példaértékű együttműködés pedig igazolta a döntés helyességét.

Az egyik ok, amiért a Grundfos Magyarországot választotta motor-, és szivattyúgyártásának székhelyéül, az ország központi elhelyezkedése Nyugat-, és Kelet- Európa között, ami ideális alapot nyújt a Grundfos a régiót érintő globalizációs stratégiájához. A másik ok a szakképzett munkaerő megléte volt, már a beruházás kezdetekor.

A motorgyár hivatalos megnyitója pontosan 10 évvel ezelőtt, 2000. október 10-én volt. Egy évvel később már megépült a második üzem, ahol a soros, a norm- és blokkszivattyúk (TP, NK, NB) készülnek. 2005-ben tovább bővült a Motorgyár a búvárszivattyú motorok gyártásával és 2007-ben az új székesfehérvári gyáregység megépítésével elérte a mai nagyságát. Székesfehérvárra, mint a harmadik magyarországi Grundfos üzem helyszínére, azért esett a választás, mert azokban az években Székesfehérvár nagyobb számban rendelkezett szakképzett operátorokkal. A három létesített üzemben a motorgyártás mellett, a piacvezető keringető szivattyúk több típusát szerelik össze, amelyek főként nagy beruházások, illetve ipari létesítmények hűtő-és fűtő rendszereinek működését biztosítják. Ezen kívül itt készül több típusa a széles felhasználási körű szennyvíz és szürkevíz szivattyúknak, amelyek a csatornahálózatokban biztosítják a kommunális és ipari szennyvíz, ill, a csapadékvíz összegyűjtését.

Mindezen nagy termékskálával a magyar Grundfos ma már nagyon széles körben járul hozzá a Vállaltcsoport teljesítményéhez, összesen a három gyárban 65.000 m2-en folyik a termelés.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. alapítása óta megkülönböztetett figyelmet fordít a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására. A 2001-ben megalakított rehabilitációs csoport folyamatosan fejlődött a gyárak növekedésével. 2010 év elején már 60 megváltozott munkaképességű alkalmazott dolgozott a cégnél. A létszámuk további bővítésére a Konszenzus Alapítvány, a székesfehérvári Regionális Képző Központ és a Grundfos közös konzorciuma programot, modellt dolgozott ki - amellyel ma már 84 főre nőtt a létszám. E programban személyre szabott képzéssel és munkalehetőséggel segítik a fogyatékkal élők beilleszkedését. A módszer nagyon egyszerű: a maradandó képességek alapos feltárása után személyre szabott szolgáltatási terv készül, a munkahelyi beilleszkedést pedig a munkahely kipróbálása is segíti. A jelentkezőket az alapítvány fogadja és készíti fel a munkára, a képző központ végzi el a vizsgálatokat és képzési programokat szervez részükre.

A ’70-es évektől kezdődően Dániában kutatóközpont létesült a termékek, és a gyártási folyamatok fejlesztésére, még inkább környezetbaráttá tételére. 2007-től Magyarország is részt vesz a kutatásfejlesztési munkában, a cégcsoport termékkörének környezetkímélőbb kialakításának, illetve a versenyképesség megőrzésének érdekében. A megalakított K+F mérnöki csapat és a technológiafejlesztési csoport (TC) együttesen 40 mérnökkel dolgozik termék és technológiafejlesztésen - nemcsak a magyarországi gyárainknak. A következő években a vállalat szándéka a helyi K+F bővítése kapacitásban és kompetenciában egyaránt.

Ezzel a helyi vállalat gyártási felelőssége kibővült a termék és a technológia meghatározásának, fejlesztésének a felelősségével is - kezdetekben az itt gyártott termékekre.

A magyarországi gyáregységek ma 1800 fővel járulnak hozzá a világszerte közel 18 000 főt foglalkoztató cégcsoport összlétszámához. Fennállása óta a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. bevétele évről-évre nőtt, 2009-as árbevétele meghaladta a 72 milliárd forintot. Azonban, a válság miatt 2009-ben miután átmeneti időre átálltak a négynapos munkahétre - a teljes munkaidős foglakoztatás visszaállításakor közel 200 fős létszámleépítésre kényszerült a cég. Ma - a nehéz gazdasági év után ismét magas fordulatszámon „pörög” a termelés. A tervek szerint az év végi létszám 150- 200 fővel fogja meghaladni az eredetileg tervezettet. Ezzel lassan a cég eléri a válság előtti létszámot.

A Grundfos Csoportot 73 vállalat képviseli a világ 45 országában, mintegy 18.000 alkalmazottal, akik a szivattyúk és szivattyú-rendszerek kutatás-fejlesztésén, gyártásán, értékesítésén és karbantartásán fáradoznak. A 73 vállalatból 50 értékesítéssel és szervízeléssel foglalkozik. A magyarországi értékesítési és szerviz központ, a Grundfos Hungária Kft. Törökbálinton található, amely világszínvonalon, a kellő rugalmassággal igyekszik kielégíteni a helyi igényeket. A magyarországi értékesítési leányvállalat a román és a bolgár vállalatokkal közös management vezetése alatt működik. A szivattyúk alkalmazástechnikai kérdéseiben jártas mérnökei támogatást nyújtanak az épületgépészet, a különböző ipari folyamatok, a vízellátás és szennyvízkezelés, az öntözés, adagolás és fertőtlenítés területén tevékenykedő ügyfelek számára.

A harmadik Grundfos szervezet, a Grundfos Pénzügyi Szolgáltató Központ (Grundfos Shared Service Centre) beindítása az elmúlt hetekben indult el Budapesten. Jelenleg a munkatársak toborzása folyik.

Cégadatok:

Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

2800 Tatabánya Búzavirág u. 14.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul