e-gépész online szaklap

A VRF technológia legújabb fejlesztései az energiahatékonyság és a komfort szolgálatában

2010. november 30. | támogatott cikk | |  0 |

Az LG Electronics fejlesztések iránti elkötelezettségének eredményeként 2011-től a magyarországi piacon is elérhető az LG MULTI V Plus III, mely a termékkínálatot tekintve a MULTI V PLUS II szériát váltja fel. A II-es szériában már megismert és megszeretett tulajdonságokat továbbfejlesztve kapjuk vissza, kiegészítve számos új kényelmi opcióval. A PLUS III termékcsaládhoz számtalan bejegyzett szabadalom kapcsolódik, mint pl. a HiPOR olaj-visszavezetés, vagy a folyamatos fűtés (leolvasztási ciklus alatt is).

LG MULTI V III.

A fejlesztések jelentős része a hatásfok további javítását célozta meg. Ennek részeként a berendezések egy új kompresszorcsaláddal vannak felszerelve V-SCROLL, ahol a karter tér nem a szívó, hanem a magasnyomású oldalon kapott helyet. Ez lehetőséget biztosít a bypass típusú olaj-visszavezetés helyett az olajszivattyúval működő ú.n. HiPOR rendszer alkalmazására. Önmagában az olaj-visszavezetés módjának megváltoztatása 3% al növeli átlagban a hatásfokokat (COP, EER). Ezek mellett a nagyon hideg környezeti hőmérsékletek esetén a korábbiaknál is megbízhatóbb működést, elsősorban olajozást tesz lehetővé.

Szintén a hatásfok javítását, és mindezek mellett a nagyobb csövezési hosszak alkalmazhatóságát is megkönnyítő fejlesztés az új cyclone folyadék utóhűtő.

COP összehasonlítás 14 lóerős modell esetén, hűtés és fűtés PLUS II vs. PLUS III.

A jó hatásfok mellett gyakran fontos döntési szempont a berendezés kis telepítési helyigénye. Például, ez döntheti el, hogy egy épület tetejét milyen százalékban tudjuk tető- pihenő- kertként hasznosítani a kültéri géppark helyigényének „rovására”.

Ez a két tulajdonság fordított arányban szokott állni egymással (hatásfok és helyigény) Jobb hatásfokhoz nagyobb hőcserélő felület, tehát nagyobb gép kell, az alacsonyabb kondenzációs (magasabb elpárolgási hőmérséklet) azaz a kisebb ΔT eléréséhez. A „wide louver” (széles zsaluszerű) felületnövelt lamellájú kültéri hőcserélővel és a szükséges légáramlását biztosító DC inverteres ventilátorával a MULTI V III. versenytársaihoz képest, egy időben nyújtja az elérhető egyik legalacsonyabb telepítési helyigényt és a legjobb hatékonysági mutatókat.

Az neodímium permanens mágnessel szerelt, inverteres teljesítményszabályozott kompresszorok szélesebb frekvenciatartományban szabályozhatók, mint korábban. Mind a minimum, mind a maximum teljesítmények irányába. A kisebb minimális teljesítmény részterhelés esetén nyújt kedvezőbb paramétereket, a max. fordulatszám kiterjesztése pedig a szélső hőmérsékleti viszonyok mellett ad plusz tartalék teljesítményt.

A MULTI V III. az első elektromos meghajtású VRF, mely a télen időnként szükségszerű leolvasztás ideje alatt (4-5 óránként 5-7 perc) sem hagyja teljesen fűtés nélkül a felhasználót. Ez a két részre osztott és egymás után leolvasztott kivitelű külső hőcserélőnek köszönhető. Ez az előny a hagyományos beltéri egységek folyamatos működése mellett, a légkezelős alkalmazások esetén még nagyobb jelentőséggel bír.

Lehetőség van nagyobb összteljesítményű gépcsoportok kialakítására, mint elődjénél és versenytársainál. Legnagyobb szóló modul 20LE, Legnagyobb kombináció 80 LE (4 x 20).

A fejlesztők nemcsak a tervezőkre és leendő felhasználókra gondoltak, hanem a telepítést karbantartást végző szakemberekre is. A beépített automatikus tesztüzem meggyorsítja a szokásos beüzemelési számítógépes rendszer ellenőrzés idejét. Új funkciókkal bővülve ki tud szűrni esetleges telepítési hibákat, mint például rövidzár a csővezetékben, kommunikációs vezeték helytelen kötése, stb. A micro kapcsolókat is tartalmazó vezérlő panel a gépen úgy került elhelyezésre, hogy álló helyzetben kényelmes kézmagasságba esik. Ezzel a karbantartás még egyszerűbb kényelmesebb körülmények között végezhető.

Felmerülő kérdéseivel kapcsolatban bizalommal keressen bennünket, illetve partnereinket.

LG Electronics Magyar Kft.
1097 Budapest, Könyves K. krt. 3/a.
Kapcsolattartó: Cseh József
Mobil: 06-30-848-6395
E-mail: jcseh@lge.com
www.lg.hu

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul