e-gépész online szaklap

Főmérnöki rendszer mintaszerződése

2011. január 19. | e-gépész | |  0 |

A Magyar Mérnöki Kamara megalakulása óta minden lehetséges fórumon hangoztatja az Országos főmérnöki rendszer szükségességét az önkormányzatok mérnöki feladatainak hozzáértő mérnök szakemberrel történő ellátása érdekében. Sajnos, nem sikerült idáig elérni kormányrendelet által szabályozott főmérnöki hálózat kialakítását. Cikkünkben rövid programismertetés, illetve mintaszerződés található.

Vannak azonban pozitív példák arra, miként lehet mérnök szakemberekkel, mérnök kamarai segítséggel az ún. városi főmérnök feladatát ellátni. Mint ismeretes egy városi főmérnöknek több mérnöki szakmáról kellene magasfokú mérnöki szakismerettel rendelkeznie vagy olyan beosztott munkatársi gárdával rendelkeznie akik képesek ezeket a szakterületeket mérnöki szinten ellátni. Az országban működő önkormányzatoknak nincsenek mérnöki kérdésekhez magas szinten értő munkatársai és nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben finanszírozni tudnának annyi hozzáértő mérnököt, mely a feladatok ellátásához elegendő lenne.

A területi mérnöki kamarák viszont rendelkeznek valamennyi önkormányzati mérnöki szakterületet érintő regisztrált mérnökökkel, akik megfelelő együttműködési szerződés keretében képesek lennének az önkormányzat által megkérdezett szakmai témákban, szakmai konszenzussal hozott mérnöki vélemény kialakítására.

A szakmai véleményalkotás az önkormányzatok szakmai stratégiai és koncepcionális városfejlesztési feladataira történő mérnöki ajánlások készítése, illetve a felmerülő városfejlesztési feladatok műszaki véleményezése lenne. Területi mérnöki kamarák szervezésében a felmerülő véleményalkotásra létrehozott mérnök műhelyei széleskörű szakmai konszenzussal alakítják ki többségi véleményüket, melynek nagy előnye, hogy hasonló vélemény nyilvánító feladatra vállalkozó egyéni mérnököknél sokkal súlyosabb, szakmai konszenzuson alapuló véleményt nyilvánítanak ki.

Magyar Mérnöki Kamara ajánlást ad ki megyei mérnök műhelyek szerveződésére az önkormányzatok műszaki támogatása a felmerülő városfejlesztési feladatok műszaki véleményezése szakmai, stratégiai és koncepcionális ajánlások készítése a felmerülő a közép- és hosszútávú városfejlesztési témákhoz.

Bemutatunk egy együttműködési megállapodást, mely fent leírt témában három éve jól működik, természetesen az ajánlott módszer területi adaptálása eltérő lehet, ezért kérjük területi kamarákat felmerülő gondolataikkal, kérdéseikkel forduljanak Magyar Mérnöki Kamara alelnökéhez: Kovács Istvánhoz

EGYÜTTMÛKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

Az XYZ Megyei Mérnöki Kamara (továbbiakban: MK)
Cím:………………………….
Képviseli:……………………………. Elnök

És ABC ( Megyei Jogú) Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala
Cím:…………………………
Képviseli:………………………………Polgármester

Között.


1./ ABC (Megyei Jogú) Város Önkormányzata tevékenységének több területe igényli a mérnöktársadalommal való szoros együttműködést. MK alapfeladatának tekinti a helyi közösségi magas színvonalú mérnöki munkával való kiszolgálását, ezért kiemelt fontosságot tulajdonít a Polgármesteri Hivatallal való operatív együttműködésnek.

ABC (Megyei Jogú) Város Polgármesteri Hivatala és a Mérnöki Kamara korábban már arra az elhatározásra jutottak, hogy rendszeres együttműködést alakítanak ki. Az együttműködés mindennapi kereteinek intézményesítése érdekében a Polgármesteri Hivatal 2001. január 22-én Megállapodást kötött MK-val, egyúttal belépett a területi Mérnöki Kamara pártoló tagjai közé.
Megállapodó felek vállalták, hogy rendszeresen kidolgozzák az együttműködés cselekvési tervét, jelen EGYÜTTMÛKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS e célt szolgálja.

2./ Felek egyetértenek abban, hogy létre kell hozni a párbeszéd új fórumát, mely megfelelő formában és illetékességgel működtetve a helyi közösség számára haszonnal és előnyökkel járó funkciót tölthet be.

3./ Fentiek szellemében XYZ Megyei Mérnöki Kamara és ABC (Megyei Jogú) Város Polgármesteri Hivatala határozatlan idejű együttműködési megállapodást köt, melynek célja a városi főépítés munkájának műszaki támogatása, a felmerülő városfejlesztési feladatok műszaki véleményezése, szakmai stratégiai és koncepcionális ajánlások készítése a felmerülő közép- és hosszútávú városfejlesztési témákhoz. A megállapodás aláírásával a felek egyezően nyilatkozzanak, hogy készek a konstruktív közreműködésre. A Polgármesteri Hivatalon belül a Mérnök Kamarával jelen Megállapodásban foglaltak végrehajtásában a Főépítész Iroda (illetve annak esetleges későbbi jogutódja) működik közre.

4./ A 3. pontban jelzett tevékenységek ellátására MK „Mérnök Műhelyt” állít fel. A Mérnök Műhely az érintett szakterületek megyei mérnök-specialistáival véleményezi a rövid távú városfejlesztési feladatokat, valamint ajánlásokat készít a felmerülő közép – hosszú távú városfejlesztési témákhoz.

5./ A Mérnök Műhely tevékenységet: Polgármesteri Hivatal részéről:

……………………………városi főépítész

Mérnök Kamara részéről:

…………………………… elnök koordinálják.

6./ A városfejlesztési feladatok műszaki véleményezése, a szakmai ajánlások készítése Mérnök Műhely részéről díjmentes, a közreműködő megyei mérnökök jelzett tevékenységüket a Városért érzett műszaki felelősségük alapján végzik.

7./ Abban az esetben, ha az igényelt tevékenység meghaladja a szaktanácsadás
illetve véleményezés kereteit, MK ezen konkrét feladatot külön megbízási
szerződés keretében, a megbízási szerződésben rögzített, előre megállapodott
díjazásért végzi el.

8./ Felek a megállapodást határozatlan időre kötik és a megállapodásban foglaltakat évente értékelik.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul