e-gépész online szaklap

Mérnöki díjszabás 2.

2011. január 26. | e-gépész | |  1 |

Németországban a mérnöki díjszabás kötelező alkalmazására vonatkozó törvény 2009. júliusi elfogadása után mára több per lezajlott az ügyben, súlyos ítéletekkel. Mi történt Németországban, és mi a helyzet nálunk? Újabb véleményt hallgattunk meg.

Németországban van törvény, és van ellenőrzés, amit az ottani versenyhivatal végez. No és vannak szankciók is, méghozzá kőkemények; indokolatlanul alávállaló tervezőket büntettek például 250 000 euróra vagy hathavi elzárásra, az egyéb kamarai fegyelmi-etikai következmények mellett.
Magyarországon van ajánlott díjszabásunk – mit ér, mit érhetne, és jó lenne-e, ha egy német jellegű rendszerünk lenne? Erről kérdeztük Csanád Bálintot, az MMK ÉgT Budapesti és Pest megyei Területi Szakcsoportjának alelnökét.

A Németország nem Magyarország.
A tervezői díjazást a kamara tagjai részére kötelezően elő kell írni.

Lehetséges lépések:
- A kereslet-kínálat alapján a kamarai díjszabást felül kell vizsgálni. A díjszámítás kialakításához figyelembe vehető szempontokat és árjavaslatokat a kamara tagjaink a véleménye alapján leht csak meghatározni.
- Az állami, önkormányzati megbízásoknál és közbeszerzéseknél induljon el a kötelező díjszámításon alapuló tervezői szerződés.
- Magán megbízásoknál megfelelő előkészítő és propagandamunka után kell alkalmazni a tervezői díjszabást.
- A használatba vételi engedélyt tervezési szerződés bemutatása és a tervezői számla kiegyenlítése vagy tervezői ellenjegyzés után lehessen megadni.

A leírtak mellett természetesen jogi megfogalmazások is kellenek egy kamarai javaslathoz.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Dalos Alajos | 2011. jan. 27.

Nekem tetszett a cikk. Különösen azt tartom fontosnak, hogy ne lehessen használatbavételi engedélyt megadni tervezői hozzájárulás nélkül. Ez vonatkozzon azokra az építési eljárásokra is amelyek hatósági engedély után folynak le, pl gázfogyasztó rendszerek, és azokra is amelyek hatósági engedély nélkül pl épületen belüli fűtési rendszerek építése is.

Facebook-hozzászólásmodul