e-gépész online szaklap

Elkészült "Az épületgépészeti közép és felsőoktatási rendszer továbbfejlesztése" című tanulmány

2011. április 12. | Móczár Gábor, a munkabizottság vezetője | |  0 |

Az MMK belső pályázatán az Épületgépészeti Tagozat pályázata lehetőséget kapott a címbéli téma kidolgozására. A munkában az MMK, a MÉgKSZ és a MÉGSZ szakértői vettek részt. A „főmunkabizottságban” zajlott a felsőoktatással kapcsolatos vizsgálódás, az „almunkabizottságban” pedig a szakképzés megújításának meghatározása. Ez az almunkabizottság együtt dolgozott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara munkabizottságával is, már csak azért is, mert kormányzati szinten az MKIK kapott lehetőséget a szakképzés bizonyos területeinek továbbfejlesztésére.

Nagyon heves viták közepette készült el a tanulmány mind a két területen. A felsőoktatásban kevés olyan téma volt, amiben minden résztvevő egyetértett, annál több az olyan terület, amelyikben a résztvevők a delegáló szervezetek érdekeit kívánták előtérbe állítani. A középfokú oktatásban, a szakképzésben szintén nagyon nagy viták közepette haladt az oktatás megújításának menete, de itt a MKIK képviselője döntési joggal rendelkezett, így egy idő után a vitát lezárta és „az eredményt kihirdette”. Véleményem és sokunk véleménye szerint nagyon jó megoldás született, de várjuk meg a felettes szerv – minisztérium – végleges döntését. (Szétválasztásra került az épületgépészeti rendszerszerelő és a készlék szerelő, szervizelő. Ezzel a gázipar több évtizedes „álma” valósul meg.)

A tanulmány elkészítése végül is rendkívül hasznos volt, mert tisztázódtak az eddig ki nem mondott álláspontok, így van egy alap, amiből tovább lehet lépni. A tanulmány – amennyiben a MMK elnöksége is elfogadja felkerül a MMK honlapjára, mindenki olvashatja. A tanulmányban remekül össze van foglalva mind a négy egyetem – ahol épületgépészetet oktatnak – tanterve, a BSC –k közötti azonosság és különbség, hol milyen MSC szakok vannak akkreditálva, milyen tanulmánnyal lehet folyamodni a MMK-nál tervezési jogosultságért és végül is milyen javaslattal álltak elő a résztvevő szervezetek és meghívott szakértők.

Egy nagyon jó kezdeményezés, a pályáztatás, úgy gondoljuk beváltotta a hozzá fűzött reményeket és az alkalmi munkabizottság egy új szint hozott a szakmai élet problémáinak nyílt felvetésében és megoldásában.

Letölthető tanulmány

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul