e-gépész online szaklap

Látogatás a Katasztrófavédelemnél

2011. június 1. | e-gépész | |  0 |

A Budapesti és Pest megyei Szakcsoport, folytatva a közművekkel való tárgyalássorozatot, ezúttal Csuba Bendegúz tűzoltó ezredesnél járt. A találkozó igen konstruktív volt, és rengeteg dolgot tudtunk meg arról, hogyan érdemes intézni ügyeinket a tűzvédelmi szakhatósággal.

Csuba Bendegúznál, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi és Polgári Védelmi Hatósági, Piacfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: KATVÉD) főosztályvezetőjénél Csanád Bálint alelnök, Halgas Csaba titkár, valamint úgymond megfigyelőként Illés Zoltán, a Schako Kft. ügyvezetője és Veresegyházi Béla főszerkesztő tette tiszteletét.

A találkozón először a tervezők sorolták panaszaikat, amelyek a következőkben foglalhatók össze: a tűzvédelmi engedélyeztetési folyamat mind tervezési, mind kivitelezési szinten időigényes folyamat. A legnagyobb gond az, hogy az egymást bizonyos időközönként (párhetenként) követő egyeztetések alkalmával többször előfordul, hogy mindig más és más ügyintéző jelenik meg, és az új „belépő” mindig mást követel meg, mint az előző. A probléma még a használatba vételkor is jellemző, és itt már igazán súlyos gond – főleg a határidő tartása, a kötbér veszélye miatt – a változtatás, áttervezés-szerelés igénye. Mindez súlyos anyagi és időveszteséget jelent az épületgépész tervezőknek, kivitelezőknek.
Az előzővel összefüggő probléma még az egységes követelményrendszer hiánya, az, hogy az ügyintézők változó kívánságaira nem lehet egy konkrét dokumentum adott pontjára, mint hivatkozásra rámutatni.
Igényként merült fel ezek alapján tervezői részről, hogy egy ügyet egy ügyintéző vigyen végig, az egyeztetésektől a használatbavételi engedély kiadásáig, vagy ha ő akadályoztatva van, akkor az ügyintéző helyett a vezetője jöjjön ki. Valamint, hogy legyenek szabott határidők az ügyintézők számára is az egyeztetési folyamatban. (Például 30 nap az első egyeztetéstől.)

Csuba Bendegúz a problémát valósnak nevezte. Viszont ők a Katasztrófavédelemnél konkrét lépéseket nem tudnak tenni, mivel a „helyszíneken” a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság régióinak emberei vannak, a KATVÉD mint felettes hatóság szerepel, illetve tervtől, szabványtól, jogszabálytól való eltérés esetén kerül képbe – egyelőre még kötelező erő nélkül, tehát a területen az ügyintéző akár negligálhatja is a véleményüket. Január 1-től kapnak állami szervként hatósági jogkört, akkor tisztulni fog a kép.

Csuba úr a problémát igazi budapesti jellegzetességnek nevezte, ami a fővárosi szervezet nagyságából fakad. Emiatt változik egy projekten belül esetenként többször is az ügyintéző személye. A régiók decentralizált működése pedig valamilyen mértékben a területi vezetőtől való függetlenséget biztosít számukra, azaz megnövekedett döntési, változtatási jogkört.

Csuba úr javaslata egyrészt az volt, hogy minden egyes találkozón, egyeztetésen részletes emlékeztetőt kell készíteni és aláíratni, amit aztán be lehet mutatni a következőn, avagy esetleg egy szinttel feljebb lépve, a régióvezetőnek. Végső esetben pedig polgári peres úton, közigazgatási jogkörben okozott kár címen érvényesíthető a változtatásokból eredő kár.

Természetesen nem ez a cél, inkább a helyzet rendezése. Ez okból javasolta Csuba úr, hogy találkozzunk a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság illetékeseivel, és ott, helyben próbáljuk elérni azt, hogy
- az OTSZ többféleképpen értelmezhető részei egységesen legyenek értve Budapest teljes területén,
- egy ügyre egy ügyintéző legyen,
- hogy a második egyeztetésre, amennyiben mégis változik az ügyintéző személye, a régióvezető is jöjjön ki.

E találkozó kapcsán javasolta még, hogy gyűjtsünk bizonyítékokat a változtatások okozta károkra, és azokkal „felfegyverkezve” menjünk oda. Kérjük tehát a kollégákat, hogy aki rendelkezik hasonló tapasztalattal, keresse meg szerkesztőségünket, avagy Csanád Bálintot, nagyon fontos!

A KATVÉD egyébként – mint egységes szemléletű, mérnöki igényességű szervezet – beszélgetős, interaktív konferenciákat tart tűzvédelmi szakembereknek „Tűz elleni védekezés ma, a holnap tükrében” címmel, ahol minden kérdést fel lehet tenni, és választ is lehet kapni rájuk.

Még egy felhívás: a KATVÉD néhány éve Ajánlott Műszaki Megoldások címmel kidolgozott az MMK Elektrotechnikai Tagozattal együttműködve egy olyan gyűjteményt, ami a tűzvédelemmel kapcsolatos, kívánatos megoldásokat ismertet, fogad el. Csuba úr most felajánlott egy hasonló együttműködést az épületgépészek számára is: ehhez várunk jelentkezőket a munkacsoportba (akár lentebb, akár az info@e-gepesz.hu címen).

Köszönjük a példaértékű együttműködési készséget Csuba Bendegúz úrnak, reméljük, sikerül a gyakorlatban is profitálnia az elhangzottakból mindkét félnek.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul