e-gépész online szaklap

Csúcstechnológia a környezetért

2011. július 12. | támogatott cikk | |  0 |

Az LG LED és PLAZMA világítási rendszerei a fenntartható fejlődés szolgálatában.

A fenntartható fejlődés egyik élharcosaként az LG Electronics az AE (Air Conditioning and Energy Solutions) üzletágán belül folyamatos kutatás-fejlesztési munkát végez, mind a meglévő technológiák hatékonyabbá tétele, mind pedig a megújuló energiahordozók felhasználása terén.

LED és PLAZMA (PLS) világítástechnika
Az LG már régóta foglalkozik chipek, mikrochipek és különböző elektronikai alkotóelemek fejlesztésével és gyártásával (pl. a 6” wafer − a chipek alapanyaga − és a chip-on-board gyártásban világelső).
Az elmúlt évben az LG Electronics megszerezte a LED- és PLAZMA (PLS) fényforrás és lámpatest termékeire a hivatalos energiahatékonysági-, minőségi-, biztonsági- és környezetvédelmi tanúsítványokat az európai, kínai, japán és koreai piacokra, amellyel megkezdte környezetbarát üzleti tevékenységét, mint a globális piacon résztvevő világítástechnikai szolgáltató. Az LG ezzel olyan gyártóvá lépett elő a világítástechnikai szektorban, amely az alapanyagoktól egészen a boltokba kerülő késztermékig mindent saját maga fejleszt és gyárt.

LED lámpák
A LED (Light-Emitting Diode = fénykibocsátó dióda) lámpák alkalmazási területe folyamatosan bővül. A kezdetben főleg irányjelzésre, dekoratív- és reklámvilágításra használt LED-ek napjainkban betörtek az általános világítás területére is a rohamléptékű termékfejlesztéseknek köszönhetően, amiben az LG mérnökei is fontos szerepet vállalnak.
Számos előnyös tulajdonságuk főként abból fakad, hogy olyan szilárdtest-félvezetõk, amelyek az elektromos energiát közvetlenül fénnyé alakítják át, nagyon jó hatásfokkal. A fényhasznosítás tekintetében a LED lámpák modelltől és felhasználástól függően 50-100 lm/W között mozognak, ami többszöröse a hagyományos izzókénak. A LED-ekre jellemző kiemelkedő hatásfok többek között annak köszönhető, hogy az elektromágneses sugárzást a látható fény spektrumában adják le, vagyis nem sugároznak az infravörös (IR) és az ultraibolya (UV) tartományban. A roppant kedvező fogyasztási mutatók mellett a LED lámpák előnye a hagyományos izzókkal szemben a hosszú, karbantartást nem igénylő élettartam. A kisülőlámpákkal szembeni (pl. fénycső) előnye a kisebb méret és hogy nem tartalmaznak a környezetre veszélyes higanyt.
Az LG széles termékpalettát kínál mind kültéri, mind beltéri világítási megoldások tekintetében, legyen szó akár irodák, éttermek, bemutatótermek, várótermek, vagy épületek megvilágításáról.

Más LED megoldásokkal összehasonlítva az LG LED világítási rendszereinek előnyei a vállalat által kifejlesztett optikai technológiában, a szabályozott hőelvezetésben és az elektronikus áramkörtervezésben rejlenek. Az LG díjnyertes, 53 wattos LED-lámpás síklapos világítási rendszerével elérhető energia-megtakarítás mértéke a hagyományos (pl. izzólámpás) megoldásokhoz képest akár 70% is lehet. Az így készült termékek várható élettartama meghaladja az ötvenezer üzemórát, ami napi tizenkét óra használat mellett tíz évet jelent.

PLAZMA (PLS) lámpák

A világítástechnika legújabb és minden eddigitől merőben eltérő változata a PLAZMA (PLS – Plasma Lighting System) lámpa. A PLS lámpa egy plazma emissziós, mikrohullámú kisülésen alapuló fényforrás, ami teljesen egyedi tulajdonságokkal bír. A lámpában lévő gáz halmazállapotú kénszármazék mikrohullám hatására generál fényt. Az így kapott megvilágítás szinte teljes mértékben visszaadja a Nap által sugárzott, 380-720 nm közé eső fényhullámhossz tartományt. Mivel a PLAZMA fényforrás majdnem maradéktalanul lefedi a Nap emberi szem által látható színspektrumát, színvisszaadása összehasonlíthatatlanul jobb bármely más típusú fényforrásnál.
A sárga a Nap színspektruma

A PLAZMA lámpa színspektruma A hagyományos lámpa színspektruma

A PLAZMA lámpák által sugárzott fehér fény sokkal kevésbé terheli meg az emberi szemet, így tökéletes megoldást jelent nagy belső terű munkahelyek, raktárak, hangárok megvilágítására. Kivételes színhűségének nagy hasznát vehetik sportcsarnokok, egyéb tv-közvetítésre szánt terek megvilágításánál. A PLAZMA lámpák nagy teljesítményű kültéri és beltéri változatokban is kaphatók.

A hagyományos fényforrások rövidebb élettartamáért nagymértékben felelős katódszál teljesen hiányzik a PLS típusú lámpákból. A lámpa továbbá nélkülöz minden olyan anyagot, ami elfogyhat, vagy korrodálódhat a fénycsőben, így élettartama a LED lámpákéval vetekszik. Energiahatékony működése, hosszú élettartama és alacsony fenntartási költsége hamar visszahozza a kezdeti befektetést.

Városkép hagyományos megvilágításban

Városkép PLAZMA megvilágításban

LG Electronics Magyar Kft.
1097 Budapest, Könyves K. krt. 3/a.
Telefon: 06-1-455-62-05
www.lge.com/hu

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul