e-gépész online szaklap

Lejtmenetben a debreceni Szakmai Napok

2009. október 21. | Veresegyházi Béla | |  0 |

Október 15-én és 16-án lezajlott az Ótemető utcában a XV. Szakmai Napok rendezvény, a megszokott puritán környezetben, szomorúan kevés látogatóval, csökkenő számú kiállítóval. Miért hanyatlik Debrecen, miközben a hasonló jellegű pécsi Pollack Expo folyamatosan növekszik, erősödik? Rövid elemzésünk.

Közel 10 éve minden évben ott vagyok Debrecenben, ezért merem venni a bátorságot, hogy némi összehasonlításokat tegyek múlt és jelen, kiállítás és kiállítás között.

Az ezredforduló táján a kiállítók kis területen, szűk folyosókon szorongtak az Ótemető utcai épületben, a látogatók egy keskeny folyosón nyomakodtak át, és ha valaki megállt érdeklődni az egyik standnál, olyan torlódás keletkezett, ami a legszebb pesti csúcsforgalmakat idézte. Mert akkor még volt látogató!

Sajnos a közönség apadása nem magyarázható (csak) a válsággal, hiszen a folyamat évekkel ezelőtt megkezdődött. Ma a debreceni kiállítás és konferencia lényegében arról szól, hogy a kiállító cégek képviselői találkozhassanak egymással, és beszélgethessenek (nem mellékes szempont), aztán csütörtök este egy jó nagyot mulassanak (fontos, de nem hanyagolhatatlan szempont). Részvételük inkább az egyetemnek szóló anyagi támogatás, mint bármiféle haszonnal kecsegtető promóció, ezt mutatja számuk csökkenése is.

Nem szándékunk elemezni az okokat, de néhány ötlet felmerült bennünk, építő jelleggel, mert az elmúlt évek stagnálása-hanyatlása ijesztő távlatokkal kecsegteti a hagyományos és megőrzésre méltó rendezvényt.

- Ha a helyszínen nem lehet változtatni, egye fene, de a szocreál jelleget érdemes lenne megpróbálni valamely eszközökkel tompítani.

- A gépészet és az épületgépészet egy kalap alá vétele nem szerencsés. Jobb lenne tán a háztechnika egyéb ágait, villamosságot, építészetet beépíteni a kiállítói portfólióba.

- Kőkemény marketing, fokozott tájékoztatás kell, hogy az emberek eljöjjenek. Az egyetemistákkal-főiskolásokkal könnyebb a helyzet, őket a szervezők, mint oktatók meggyőzhetik, és meg is kell győzniük! Zugschwert Csaba, a Purmo képviselője találmánya, hogy minden leendő épületgépésznek adják ki feladatként, hogy írjon dolgozatot egy-egy kiállító termékéről, fejlesztéséről stb. Az ötlet némi finomítás után abszolút életszagú-szerű lehet, és biztosan akad sok más módszer is.

A szakembereket, tervezőket, kivitelezőket akár egyenként is, de meg kell keresni, mert mint láttuk, a krdeitpont-vonzás azért nem mindig elég. Nekik elemi érdekük, hogy egy helyen, interaktívan találkozhassanak a gyártókkal - ha mégsem jönnek, valami gubanc van, és bizony nélkülük teadélutánná válik a rendezvény. Talán a konferencia témaválasztása, nemzetközisége és nehézkes angolról magyarra tolmácsolása sem volt vonzó.

- Végül a kiállítókról néhány szót. Mint már fentebb írtuk, nagy részük régóta visszatérő vendég, és ehhez mérten ugyanazt a felszerelést hozza évről évre, néhány új prosival kiegészítve. Az információ ott van, viszont nem túl vonzóan feltálalva! Miért van az, hogy jó időben a Luflónál tolonganak az emberek, mert hegesztés van? Menjünk el egy múzeumba ma Magyarországon, és meglátjuk, hogy már ott sem csak nézni lehet, ellenkezőleg, az interaktivitást, a látogató részvételét mindenek fölé helyezik! Fontos az információnkat érdekessé, eladhatóvá tenni bizonyos szinten - a prospektus maga letölthető az internetről is.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul