e-gépész online szaklap

Hamisítják a Grundfos szivattyúkat

2011. október 21. | e-gépész | |  2 |

Piaci információk alapján jutott szerkesztőségünk tudomására, hogy a hazai kereskedelemben az eredetihez megtévesztésig hasonlító Grundfos szivattyúk kerültek forgalomba. Utánajártunk, megvizsgáltuk, összehasonlítottuk, lefotóztuk.

A hamisított Grundfos UPS 26-60 nedvestengelyű keringetőszivattyúk különböző apróhirdető portálokon az interneten is megjelentek. A felületes szemlélőnek első pillantásra fel sem tűnik semmi, ám egy eredeti termékkel összehasonlítva észrevehetők a különbségek.

Kezdjük a csomagolással. Egymás mellé állítva a két dobozt nyilvánvaló a különbség, ám ebből megállapítani, hogy melyik eredeti és melyik hamisítvány, csak az igazán szakavatottak tudják. A másolat csomagolásán három oldalon is termékfotó szerepel, amely azonban nem a dobozban szereplő szivattyút ábrázolja, az eredetin csak a Grundfos logó szerepel. Az eredeti szivattyú dobozát csak roncsolással, azaz feltépéssel lehet nyitni, a másolaté sérülés nélkül nyitható és vissza is zárható.

eredeti másolat

A dobozt megvizsgálva kiderül, hogy a másolt termék doboza vékonyabb hullámkartonból van. Az eredeti szivattyú csomagolásában megtaláljuk a termék rögzítését és védelmét szolgáló karton rögzítőelemet és két tömítőgyűrűt, míg a másolat csomagolása nem tartalmazza egyiket sem.

eredeti másolat

Mindkét dobozban található használati útmutató, amely szóról szóra megegyezik és az ábrák is azonosak, azonban az eredeti szivattyúhoz tartozó nyomtatvány színes, míg a másolaté fekete-fehér. További különbség, hogy az eredeti készülék használati útmutatója kisebb és harmónikaszerűen nyílik, míg a másolaté középen tűzött füzet, és a termék használatára vonatkozó figyelmezetetés csak 6 nyelven olvasható (az eredetiben tovább 20-on), főként a kelet- és észak-európai nyelvek kerültek elhagyásra.

eredeti másolat

A két vizsgált termék között a legszebetűnőbb különbség, hogy a másolaton a kapcsolódoboz a szivattyú jobb oldalán került elhelyezésre, míg ez az eredetin bal oldalon található, emellett az elektromos bekötésre szolgáló tömszelence felfelé áll, az eredetivel ellentétben, ahol ez lefelé néz. Ugyanígy a fokozatállító kapcsoló is ellentétes oldalon helyezkedik el, az eredetin fent, a másolaton lent. A szabályozó elektronikát rejtő kapcsolódoboz színe sem ugyanaz, míg az eredetin a szivattyű színével megegyező bordó, addig a másolaté fekete.

eredeti másolat

A járókerék légtelenítő csavarjai is különböznek, az eredeti szivattyún kb. fél centivel mélyebben ülnek, míg a másolat egysíkban vannak a szivattyú kerek adattáblájával, emellett a csavarok felülete és mérete is eltérést mutat, míg a másolaté fényes és nagyobb, az eredetié matt kiképzésű és kisebb. Az adattábla értékei sem azonosak, elrendezésbeli és tartalmi eltéréseket is tartalmaznak.

eredeti másolat

Jobban megvizsgálva a két terméket, kiderül, hogy az öntöttvas szivattyúház is különbségeket mutat, kialakításuk több ponton eltér, emellett a másolaton semmilyen sorszám nem található, míg az eredetin két helyen is megtaláljuk ezeket.

eredeti másolat

A két szivattyú súlya sem egyezik, a másolat közel 300 grammal könnyebb, mint az eredeti Grundfos termék.

eredeti másolat

Természetesen nem mellékes a két termék ára sem, amely szintén jelentős eltérést mutat. A másolatotot 16-17 ezer forintos áron kínálják, amíg az eredeti szivattyú fogyasztói ára ennek közel a duplája. Tehát ha túl olcsón kínálnak nekünk szivattyút, akkor nyugodtan kezdjünk gyanakodni...

az eredeti termék csomagolásán szereplő matrica

a másolat dobozára nyomtatott információk

Talán mondanunk sem kell, hogy milyen veszélyeket rejt magában a másolat beépítése, hiszen nyilvánvalóan semmilyen garanciális háttér nem áll a termék mögött. Felhívjuk minden kolléga figyelmét, hogy fokozott körültekintéssel, csakis megbízható forrásból vásároljon szivattyút és bármilyen más épületgépészeti terméket!


A Grundfos Hungária Kft. közleménye

A szivattyúhamisítással kapcsolatban a Grundfos Hungária Kft. közleményt adott ki, amelyet módosítás nélkül közlünk:

Az elmúlt időben tudomásunkra jutott, illetve több ízben tapasztaltuk, hogy sajnos a piacon a cégünk által gyártott és forgalmazott szivattyúkat külsőleg esetleg megtévesztésig utánzó, ám minőségben a tőlünk elvárt és megszokottól messze elmaradó termékek jelentek meg, amelyek azon túlmenően, hogy hátrányosan érintik a GRUNDFOS márkanév/védjegy jó hírnevét, cégünknek és a felhasználóknak egyaránt egyéb jelentős károkat is okoznak.

Társaságunk természetesen mind a jó hírnév sérelmének kiküszöbölése, illetve jóvátétele érdekében, továbbá a GRUNDFOS, mint világviszonylatban bejegyzett védjegy jogosultalan alkalmazása, a védjegybitorlás megakadályozása érdekében minden olyan lehetséges, a Ptk. és a védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény által biztosított polgári jogi eszközt igénybe vesz, amely a vagyoni és nem vagyoni sérelmének orvoslására alkalmas, és amelynek valamennyi következményét a jogsértőnek kell viselnie.

Természetesen amennyiben az ügy súlya indokolja, így a jogsértő által megvalósított tényállás kimeríti a Btk. 292-294. §-aiban (rossz minőségű termék forgalomba hozatala), a 296. §-ában (áru hamis megjelölése), illetve a 329/D §-ában (iparjogvédelmi jogok megsértése) foglalt törvényi tényállásokat, amelyek megvalósítása egyébként alapesetben is 2, illetve 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, úgy a GRUNDFOS HUNGÁRIA Kft. a megfelelő büntetőjogi lépéseket is meg kívánja tenni. E körben megjegyezzük, hogy az iparjogvédelmi jogok megsértése esetén a büntetési tétel attól függően emelkedik, hogy a cselekmény milyen mértékű vagyoni hátrányt okoz, úgyszintén minősítő körülmény az üzletszerűség.

A hamis és rossz minőségű termékek piacról történő kiszorítása érdekében - a GRUNDFOS által támasztott minőségi követelmények és az általa kialakított értékesítési feltételek és jellemzők ismeretében - kérjük, hogy minden esetben körültekintően győződjenek meg a megvásárolt termék tényleges származásáról, forrásáról, minőségéről, és a fenti jogkövetkezmények szem előtt tartásával tartózkodjanak az ilyen hamis termékek beszerzésétől, értékesítésétől és egyéb jogsértő magatartástól, egyben a Ptk. 4. § (1) bekezdésében foglalt kölcsönös együttműködési kötelezettségre hivatkozással kérjük szíves tájékoztatásukat, amennyiben a piacon ilyen vagy hasonló jogsértő magatartást tapasztalnak.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


dagicom | 2012. jan. 20.

Már minden Kínában készül!akkor mi másolat?ki másol kit?vagy csak ugyanott gyártják csak olcsóbban hozzák ki.ennyi erővel jelentsenek fel mindenkit a makita,bosch,husqvarna,meg a többi ipari cucc.Mind ott készül Kínában és gagyi.CSAK nem jelentik fel mert az összes hipermarket árulja.Akkor mit kell felháborodni.Akinek nem kell az olcsó vegye gyári drága újat.


Bognár Gábor | 2011. okt. 27.

Ez durva! A Honeywell termékeket is másolják, (pl. ivóvíz szűrő, VC szelepek, szobatermosztátok) de ezeknél legalább a Honeywell logót lecserélték valami másra. Ez az eset viszont már megér egy feljelentést. Tudjuk, hogy manapság mindenki mindent olcsóbban szeretne megvenni, de azért annak gyanúsnak kellene lenni, hogy egy neves gyártó terméke jelentősen alacsonyabb áron jelenik meg a piacon. Talán az is gyanús lehet, hogy szokatlan kereskedelmi csatornán érkezik az áru, hisz a neves gyártók azért elég jól feltérképezhető csatornákon keresztül értékesítik a termékeiket. Ne feledjük, hogy egy termék nem csak attól lesz "drága", mert rá van írva egy jól hangzó név. Azt a terméket ki kellett fejleszteni, rendszeresen ellenőrizni a minőségét, a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket be kell szerezni és még sorolhatnám. Másoláskor ezek a költségek persze nem jelentkeznek. Ha a piacon rendszeresen megveszik a másolatokat akkor lassan nem lesz mit másolni...

Facebook-hozzászólásmodul