e-gépész online szaklap

Kéményseprő-ipar

2011. november 4. | e-gépész | |  0 |

Idén kora ősszel bejegyezték a Magyarországi Kéményseprő Mesterek Szövetségét, egy olyan új szervezetet, ami a mesterség, és nem különböző céges, szolgáltatói körök érdekében kíván tevékenykedni. A két alapítóval, Leikauf Tiborral és Kocsis Attilával beszélgettünk.

A helyszín a FŐKÉTÜSZ Rákospatak utcai épülete, ahol a két kolléga éppen a fiatal kéményseprőket vizsgáztatta. Örömmel jöttek le néhány percre a tetőről, a tűző napról, és gyújtottak rá egy cigarettára – mint köztudott, a dohányzás szinte szakmai követelmény, vagy inkább ártalom (?) kéményseprő-körökben.

Az alkalom, a vizsgáztatás rögtön adta az első témát: a szakképzés színvonaláról, a kéményseprő kollégák felkészültségéről kérdeztük Kocsis és Leikauf urakat. Véleményük szerint nagyon sok múlik azon, hogy a felkészítő tanár szakmabéli, azaz kéményseprő, avagy nem, teszem azt például épületgépész, kazános stb. Ez területenként, képző intézetenként változó, mivel a területileg illetékes Regionális Oktatási Hivatalok nem vizsgálják, vizsgálhatják „személyzetileg” a potenciális képzőket; azok csak bejelentkeznek a hivatalhoz, és ha rendelkeznek a megfelelő infrastruktúrával, eszközállománnyal, már képezhetnek is.

Szomorú tény, hogy a nappali, iskolarendszerű kéményseprő-képzés néhány éve megszűnt Magyarországon (míg 1995-ben csak Budapesten 50 fiatal tanulta a szakmát). Ma az OKJ-s tanfolyamra való beiratkozás egyetlen feltétele a 8 általános – a vizsgáztatók találkoztak már építész, vegyész, villanyszerelő, de cukrász szakmából érkező kéményseprő-jelöltekkel is, legtöbben talán mégis az Arany János SZKI-ból érkeznek Budapesten.

Kocsis Attila és Leikauf Tibor végkövetkeztetése az, hogy több és jobban képzett szakemberre lenne szüksége az országnak. Budapesten még nem kritikus a helyzet, de itt is elkelne néhány kolléga, az ország egyes területein pedig akár katasztrofálisnak is nevezhető a helyzet. Ebben segíthet a mesterek szövetsége, amelynek tagjai úgy érzik, hogy az Ipartestület csak a közszolgáltatókkal törődik, azaz céges érdekeket képvisel, ami nem is baj, mert azzal is kell törődni valakinek – csak éppen nem elég.

Döntési szempontból elsősorban természetes személyekből, kéményseprőmesterekből (és többségi döntési pozícióban nem lévő cégekből) álló Kéményseprő Mesterek Szövetsége először is megpróbálja meghatározni, milyennek is kellene lennie egy kéményseprőnek. A rövid válasz így hangzik: elhivatottnak, a kicsit hosszabb úgy, hogy szakmailag felkészültnek és kommunikációképesnek. A szakmába pedig bele tartozik a kéményseprő-ipari közszolgáltatási feladatokon túl a tüzelőberendezések és azok helyiségei légellátásának ellenőrzése, de a vegyes-tüzelés kérdésköre, a szellőző rendszerek stb. azaz az alkalmazkodás a folyton változó körülményekhez, trendekhez. Tehát léteznek a közszolgáltatás mellett olyan pluszfeladatok, amelyek a kéményseprők kompetenciájába tartoznak. A feladat így az ellenőrzés és a szolgáltatás, aminek kulcsa a szolgáltatói intelligencia. Összetett fogalom – úgy hiszem, nem elég e cikk terjedelme, hogy kibontsuk, de talán mindenki értelmezni tudja. Mindenesetre sokatmondó, hogy a vizsgán fontos szempont például a megjelenés, bemutatkozás is.

A kéményseprők munka- és megélhetési feltételeinek javítására, szakmai színvonaluk emelésére több eszközt is alkalmasnak tartanak a szövetségnél. Azonnali terveik között szerepel olyan képzések, fórumok megszervezése, ahol a különböző rendeletek, törvények, szabványok értelmezéséről esne szó. A másik fontos, és megjegyzem, hatalmas feladatuknak egy általános, széles körben publikálandó anyag összeállítását tekintik, mégpedig a lakosság részére. Ez két okból is fontos: az egyik a lakosság érdeke, akiknek anyagi és életvédelmi érdeke fűződik a rendszeres kéményseprő-ipari szolgáltatásokhoz, a másik pedig a kéményseprés presztízsének helyreállítása.

A szövetségnek erős szándéka, hogy különböző oktatási anyagokhoz nyújtson szakmai segítséget, akár a szűk szakmán kívülre, például az építészet területére is.

Sok sikert kívánunk az új szakmai szervezet működéséhez.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul