e-gépész online szaklap

LG MULTI V (VRF) megoldások rendszerező áttekintése

2009. október 27. | támogatott cikk | |  0 |

Az LG hat, különböző kivitelű MULTI V rendszerrel van jelen a magyarországi légkondicionálási és fűtési piacon. A rendszerek alapvetően a kültéri egységek kivitelében és funkciójában különböznek egymástól. Közös jellemzőjük azonban a kiemelkedően jó hatásfokú DC inverter-szabályzású kompresszorok, a széles hőmérsékleti alkalmazási tartomány, valamint az elérhető beltéri egységek széles választéka, közöttük a lakossági kategóriából is ismert ART COOL modellek.

Az LG Electronicsnál és a világ szinte valamennyi vezető légkondicionáló gyártójánál a kutatás-fejlesztési munkák egyik középpontjában az utóbbi évtizedekben a változó hűtőközeg tömegáramú, úgynevezett VRF rendszerek fejlesztése áll. Az LG VRF rendszerei MULTI V néven váltak világszerte ismertté és kedveltté. A VRF rendszerek számos előnnyel (pl. gazdaságosabb üzemeltetés, egyszerű karbantartás, könnyű bővíthetőség), könnyebbséggel rendelkeznek a hagyományos kazán + folyadékhűtő + fan-coil, hűtő/fűtő rendszerekhez képest, ám szélesebb körű elterjedésüket hátráltatja a megfelelő információ hiánya, valamint az „új” technológiától való ok nélküli félelem.

Az LG hat, különböző kivitelű MULTI V rendszerrel van jelen a magyarországi légkondicionálási és fűtési piacon. A rendszerek alapvetően a kültéri egységek kivitelében és funkciójában különböznek egymástól. Közös jellemzőjük azonban a kiemelkedően jó hatásfokú DC inverter-szabályzású kompresszorok, a széles hőmérsékleti alkalmazási tartomány, valamint az elérhető beltéri egységek széles választéka, közöttük a lakossági kategóriából is ismert ART COOL modellek.

A rendszerhez illeszthetők egyedi és központi szabályzók, költségmegosztó elektronika vagy az épületfelügyeleti rendszerbe csatlakozást lehetővé tevő interface modul szintén minden rendszernél rendelkezésre áll. Mindezen kívül bármely MULTI V egység alkalmas direkt elpárolgású hőcserélővel ellátott légkezelők hűtési és fűtési igényét gazdaságosan és jól szabályozható módon kielégíteni.

MULTI V PLUS II.

A leggyakrabban alkalmazott, léghűtéses kivitelű direkt elpárologtatású légkondicionáló és levegő-levegő hőszivattyú. Nagy és középnagy épületek fűtését és klimatizálását hivatott ellátni, mint pl. irodaházak, szállodák. Működési külső hőmérsékleti limitek, mint a többi léghűtéses modellnél (fűtés: -20 °C...+16 °C, hűtés: -5 °C...+43 °C). Az egy modulban működő kültéri egységek névleges hűtési/fűtési teljesítménye kb. 14 kW-tól kb. 180 kW-ig terjedő palettát fed le kb. 5 kW-os lépcsőkben.

A rendszer rendkívül rugalmas a csövezési hálózat tekintetében is. Teljes csővezetékhálózat hossza maximum: 1000 m, legnagyobb megengedett szintkülönbség: kültéri-beltéri 100 m.

MULTI V SYNC II.

Hővisszanyerős VRF rendszer. Mind megjelenésében, mind alapvető funkcióiban hasonló a PLUS II rendszerhez. Többletszolgáltatása, hogy az egy kültéri egységre kötött beltéri egységek egymástól függetlenül, egy időben működtethetők hűtési és fűtési üzemmódban. Egy rendszeren belül képes gazdaságos és versenyképes alternatívát felmutatni a hagyományos négycsöves fan-coil rendszerekkel szemben.

Működési elvét tekintve a rendszer speciális eleme a kül- és beltéri egységek között elhelyezendő hővisszanyerő egység (HR doboz). A kültéri és a hővisszanyerő között a rendszer 3 csöves: folyadék, kisnyomású gáz, nagynyomású gáz. A beltéri egységek és a HR dobozok között már csak egy csőpár fut. Az egyik mindig folyadékot, a másik pedig alacsony vagy nagynyomású gőz hűtőközeget szállít. A HR dobozban a beltéri egységhez tartozó termosztát jele alapján dől el, hogy az adott egységet forró gőz vagy folyadék halmazállapotú hűtőközeggel fogja ellátni váltószelepeken keresztül.

A rendszer hatásfoka kb. 40% hűtésnél, kb. 60% fűtésnél, terhelési viszonyok mellett a legmagasabb COP: 6,3. Ilyenkor a kültéri egység hőcserélője gyakorlatilag nem üzemel, hanem az épületen belül a hűtendő helységekből elvont hővel fűtjük a melegítendő tereket.

Alkalmazása a hagyományosan négycsöves fan-coil rendszert igénylő feladatoknál előnyös, ahol az épületen belül jellemzően eltérő hőigényű helyiségek kerülnek kialakításra, például szerverteremek, irodai terek kombinációja, vagy négy-ötcsillagos szállodák esetében a keleti és nyugati fekvésű szobák ellátásánál, jellemzően a tavaszi és őszi átmeneti időszakban.

MULTI V MINI

Funkciói tekintetében a PLUS II széria kiterjesztése a kisebb összteljesítményű alkalmazások irányába, mindez kis helyigényű kompakt kültéri egységekkel. Ebben a kategóriában választhatunk az egy- vagy háromfázisú kivitel között három méretben Qn: kb. 12, 14, 16kW.

A MULTI V MINI készülékekkel párhuzamosan az LG palettáján elérhetők hasonló paraméterekkel egyszerűbb inverteres multisplit berendezések. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mikor melyikben célszerűbb gondolkodni. Ezt alapvetően az épület jellege, valamint a megoldandó hűtési-fűtési feladat határozza meg. Ha épületek teljes körű hűtését és fűtését szeretnénk egy gazdaságos rendszerrel megoldani, erre a MULTI V MINI az alkalmasabb. Ha csak hűtési feladatról van szó, és az üzemórák száma viszonylag alacsony, mint például egy nyaralónál, a multisplit rendszer az ésszerűbb megoldás, alacsonyabb bekerülési költségét figyelembe véve.

Folyamatos fűtési üzemmódban a multisplit alsó környezeti hőmérséklet határa -10 °C, míg a mini VRF-nél ez -20 °C, ezen kívül jelentősebb különbség van a két rendszer megengedett maximális csővezeték-hosszában szintén a MINI javára.

Tipikus alkalmazási területei: kisebb önálló irodák, bankfiókok, vendéglátóipari egységek, családi házak, valamint kis légkezelők kiszolgálása.

MULTI V SPACE II

Ez az egyedülálló LG VRF széria a belvárosi és vagy műemléki környezetben nyújt ideális, a MULTI V PLUS II rendszerhez hasonló megoldást, ahol a kültéri egység hagyományos elhelyezésére nincs, vagy csak korlátozottan van lehetőség. A kültéri egység ebben az esetben nem ténylegesen a kültérben, hanem az utcafront felé néző miniatűr gépházban kerül elhelyezésre. A speciális kialakítású léghűtéses kültéri egység levegőoldali szívó- és nyomóoldala is az utcafrontra néz. Alulról szív és két oldalra fúj ki, ezzel elkerülve a nem kívánt levegőoldali by-pass-t, és lehetővé téve, hogy többszintes épületeknél a gépház funkciójú fülkéket egymás felett lehessen elhelyezni. Figyelembe véve, hogy a berendezések a légkondicionált komfortterületekhez kifejezetten közel kerülnek elhelyezésre, csendesített kialakításúak. A berendezés az épületen kívülről szemlélve rejtve maradhat, a fal színével megegyező, környezetbe harmonikusan belesimuló zsaluk mögött.

Tipikus alkalmazási területei: műemlékvédelem alatt álló épületek, kerületek, zsúfolt belvárosi környezet, valamint minden olyan feladat, ahol a kültéri egység elhelyezésére nem áll rendelkezésre más mód.

MULTI V WATER

Míg az előző négy termékcsalád mind léghűtéses, a MULTI V WATER vízhűtéses kivitelű kültéri egységekből áll, amelyek funkcióik tekintetében további két szériára bonthatók. Az egyik a MULTI V WATER hőszivattyús kivitel, amelynek szolgáltatásai a PLUS II rendszernél leírtakkal azonosak, valamint a hővisszanyerős, ami a kültéri egység vízhűtéses voltát leszámítva a SYNC II széria kényelmi megoldását nyújtja az egyes beltéri egységek független üzemmód-választásának lehetőségével. Javasolt elhelyezése a „kültéri” elnevezés ellenére, mint általában a vízhűtéses berendezésnél, inkább zárt gépház. Mivel kompakt kivitelű, és az egyes modulok egymás felett is elhelyezhetők, fajlagos helyigénye rendkívül kicsi. A készülékek jól alkalmazhatók különböző geotermikus hőforrásokkal (víz-levegő hőszivattyú), betartva a vízminőségre és hőfokokra vonatkozó, a mérnöki kézikönyvben leírt előírásokat.

Javasolt felhasználási területek: ahol könnyen, gazdaságosan kiépíthető megfelelő geotermikus hőforrás, vagy folyamatosan elegendő és jól hasznosítható technológiai hulladékhő áll rendelkezésre, esetleg az épületen belül üzemel vízvisszahűtő torony, amely rendelkezik számunkra elegendő szabad kapacitással.

Terméktámogatás

A rendszerekről rendelkezésre állnak részletes mérnöki kézikönyvek, színes katalógusok, valamint rövid ismertető anyagok nyomtatott és elektronikus formában egyaránt. A csővezetékhálózat tervezésénél egyrészt a kézikönyv utasításit is követhetjük, de a munkának ezt a részét töredékére csökkenti LATS MULTI V felhasználóbarát méretező szoftverünk, mely a csődimenziók, elágazó idomok méretezése mellett figyelmeztet, ha túllépnénk bármelyik alkalmazási limitet, és az esetleges szükséges plusz hűtőközegtöltet mennyiségét is kiszámolja. Számos kényelmi szolgáltatása között megtudhatjuk belőle az adott munkaponti teljesítményeket, elektromos adatokat, vagy egyszerűen készíthetünk minden műszaki mellékletet is tartalmazó árajánlatot.

Az LG fontosnak tartja a légkondicionálás területén dolgozó partnereinek folyamatos képzését, ezért hozta létre Budapesten is 2007-ben Légkondicionálási Akadémiáját, ahol mind célközönség, mind termékcsoportok szerint szegmentáltan szervez ingyenes képzéseket. Ezek között több, a Magyar Mérnöki Kamara által akkreditált kreditpontos tanfolyam is megtalálható.

Képzéssel kapcsolatban érdeklődni, jelentkezni Tamás Lászlónál, az LG AC Akadémia vezetőjénél lehet e-mail-ben: ltamas@lge.com

LG Electronics Magyar Kft.
1097 Budapest, Könyves K. krt. 3/a.
Kapcsolattartó: Cseh József
Mobil: 06-30-848-6395
E-mail: jcseh@lge.com
www.lg.hu


Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul