e-gépész online szaklap

Az adónemek majd fele fölösleges

2009. november 30. | e-gépész | |  0 |

Állítja a szakértő, dr. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi oktatója.

Szerinte az 53 adónemből legalább 20-at meg lehetne szüntetni. Míg egyes adónemeket megszüntetnének, a meglévő maradékokat mérsékelten emelnék, ha azt akarnák elérni, hogy a szaldó ne változzék.
Az adószerkezet másik problémája, hogy rossz. Sajnos elég nehéz a jövedelmet adóztatni és tébéztetni olyan körülmények között, amikor minden ötödik forint, ami a gazdaságban megtermelődik, nem adózik. 1992-ben megpróbáltak egy általános vagyonnyilatkozatot bevezetni, amelyet az Alkotmánybíróság megvétózott.
A magyar adórendszer akkor lenne európai szerkezetű, ha a jövedelemadó egy részét áttennék forgalmi típusú adóra, illetve a jövedelemadók rovására a vagyonadót kellene növelni. Magyarországon gyakorlatilag a vagyonadó a gépjárműadó, és ezen kívül van még egy nagyon szerény önkormányzati szintű ingatlanadó. Ezt értékfüggővé kellene tenni olyanformán, hogy a megfizetett vagyonadót le lehessen vonni a személyi jövedelemadóból.
A bevételek egy részét át kellene csoportosítani az önkormányzatok javára a központból, másrészt, aki nem vall be jövedelmet, az nem tudja levonni belőle a vagyonadót. 4,5 millió jövedelemtulajdonos van (cégek és magánemberek), ebből 860 ezernek van jövedelme, de nem kell adót fizetnie mentesség okán, és 1 170 000 ember fizeti a személyi jövedelemadó tömegének 80 százalékát. Nehezen hihető, hogy a 4,5 millió emberből 1 470 000 minimálbért vagy az alatti összeget keres. Ez a helyzet nem tartható sokáig, mivel az államháztartás csődjéhez vezet.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul