e-gépész online szaklap

Európai parlamenti állásfoglalás a közbeszerzésekről

2011. november 22. | e-gépész | |  0 |

A közbeszerzési eljárások leegyszerűsítését és az uniós közbeszerzések áttekinthetőbbé tételét kezdeményező állásfoglalást szavazott meg október 25-én Strasbourgban az Európai Parlament. A képviselők szerint meg kell reformálni az uniós közbeszerzési szabályokat, hogy könnyebben pályázhassanak a kisebb vállalkozások.

Az elképzelések szerint a hatóságoknak nem pusztán a legalacsonyabb ár alapján kellene dönteniük, hanem a legelőnyösebb pályázatot kellene kiválasztaniuk. Így figyelembe vehetnék az innovációt, valamint a pozitív környezeti és társadalmi hatásokat is.

Emellett a képviselők az adminisztrációs terhek könnyítésére az egész unióban érvényes „elektronikus közbeszerzési útlevelet” vezetnének be, amely igazolná, hogy a pályázó megfelel az EU-s közbeszerzési előírásoknak.

A parlament továbbá felkéri a Bizottságot, vizsgálja meg, hogy nincs-e szükség az alvállalkozói szerződések további szabályozására, így például a felelősségi lánc tisztázására. Az Európai Bizottság legkésőbb 2012 elején nyújtja be jogalkotási javaslatait a közbeszerzések témájában.

Eddig a hír, amihez mi még hozzátennénk: nem elég egy törvény, rendelet, szabályozás például a közbeszerzések körüli korrupció megszüntetéséhez, de szigorú ellenőrzés és szankcionálás is szükséges. A másik: maximálisan üdvözlendő, hogy ne az ár legyen az egyetlen értékmérő, viszont ki mondja meg, mi a minőség? Itt lehetne nagy szerepe a kamarának, ez irányban kellene lépni.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul